top of page

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Ik ben m'n ID vergeten of verloren. Kan ik onder de zonnebank?

Nee, zonder je ID kan je niet onder de zonnebank. Je moet altijd je identiteitskaart bijhebben. Ben je jouw identiteitskaart verloren? Vraag dan naar een bewijs van verlies of diefstal in je gemeentehuis.

Hoe lang is een cadeaubon geldig?

Een cadeaubon is 1 jaar geldig. Wil je hem verlengen? Kom dan binnen het jaar langs om het in te wisselen, daarna is je budget onbeperkt geldig.

Wat moet ik meenemen als ik naar zonnecenter Osiris kom?

Je moet enkel je ID meenemen. Wij verkopen zonnebankproducten in het center en je kan die ook bij ons achterlaten als je wil. Aan de lavabo vind je reinigingsmelk om eventuele crèmes en make-up te verwijderen. In de cabine zelf voorzien wij zonnebankbrilletjes en tissues. En na de zonnebankbeurt kan je genieten van een fris drankje. Dus spring binnen wanneer het je past, je hebt enkel je ID nodig!

Hoe vaak mag ik onder de zonnebank gaan?

Hoe vaak je best onder de zonnebank gaat, hangt af van je huidtype. Je kan persoonlijk advies vragen aan de zonneconsulente in het center. Sommigen komen enkele keren per week en anderen 1 keer per maand. Dit hangt ook af van wat jouw doel is. Welke tint bruin je wil zijn. We raden je aan om regelmatig te komen zodat je de bescherming die je hebt opgebouwd, niet verliest. Kom je langer als 4 weken niet? Dan moet je terug beginnen opbouwen en kan je maar een beperkt aantal minuten onder de zonnebank.

Wat kan ik verwachten van mijn eerste bezoek aan Osiris?

eerst en vooral, breng je ID altijd mee. Die heb je nodig omdat wij een profiel voor jou aanmaken. Bij je eerste bezoek bepalen wij je huidtype aan de hand van enkele vragen. Op basis daarvan kiezen we een zonnebankproduct die bij je past en begeleiden we je in de keuze van welke zonnebank en de duur van je zonnesessies. Hierna krijg je nog een korte uitleg in de cabine. Voor u onder de zonnebank gaat, mag je je helemaal uitkleden, insmeren en dan... genieten! Na de sessie zie je onmiddellijk resultaat maar de kleur ontwikkelt zich ook nog enkele uren nadien. Daarom raden we je aan om niet direct onder de douche te springen.

Zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken?

Wij raden dit af omdat de werking van de crème afneemt en daardoor minder bescherming biedt tegen de zon. Het is daarom verstandig om ieder jaar een nieuwe crème aan te schaffen. Let op, een product met een beschermingsfactor (SPF) beschermt je huid niet onder de zonnebank! Het beschermt de huid enkel tegen de zon in de buitenlucht.

Wat bij huidaandoeningen?

Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag bij onzekerheid raad aan je arts. Wie af en toe last heeft van jeugdpuistjes ondervindt meestal baat van een paar zonnesessies. De huid droogt een beetje uit en de zonnestraling lijkt een ontsmettende, helende werking te hebben. Bij sommige vormen van zware acne heeft zonnestraling juist een tegengestelde werking (consulteer dan je arts).

Wat zegt de wet over zonnebanken?

Onder de 18 jaar mag je niet onder de zonnebank. De straling van een zonnebank mag op geen enkele plaats meer bedragen dan een totale effectieve erytheem-gewogen stralingssterkte (maximale stralingsintensiteit) van 0,3 W/m². Mensen met huidtype 1 mogen ook niet onder de zonnebank. Daarnaast moet onze onthaalverantwoordelijke samen met jou, jouw huidtype bepalen, de wettekst overlopen, je identiteitskaartnummer laten invullen en het document samen ondertekenen. Dit document moet door ons, bij een eventuele controle, voorgelegd worden aan de inspectie. Dit ter bescherming van u, de consument.

Mogen oudere mensen onder de zonnebank?

Natuurlijk, zonnebaden heeft een gunstige werking op de stofwisseling, bloeddruk en cholesterolgehalte, ook stramheid, spierpijnen en reumatische klachten verminderen. Door het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt en dat is van belang voor het bottenstelsel en heeft een gunstig effect bij de behandeling van botontkalking (osteoporose: voorkomt broze botten).

Wat betekent 'SPF'?

Bij SPF (Sun Protection Factor) staat een getal vermeld, dit is het aantal keren dat je langer in de buitenzon kan blijven als je dat product gebruikt. Bijvoorbeeld: iemand met huidtype 2 die op een bepaald ogenblik 12 minuten in de zon kan blijven alvorens een erytheem (verbranding) op te lopen zal met een crème met een SPF factor 10 (12×10) 120 minuten in de zon kunnen blijven. Let op: SPF werkt enkel in de buitenlucht. Gebruik geen beschermingsfactor, maar een specifiek product voor onder de zonnebank.

Word ik op de zonnebank anders bruin dan in de buitenlucht? Is de straling van de zonnebank anders dan de zon?

Het pigmentatieproces gebeurt op exact dezelfde wijze, het bruin worden is in beide gevallen een natuurlijk proces. De kleur zonnebankbruin bestaat dus niet en de kleur zal net zo lang meegaan.

Hoe wordt mijn huidtype bepaald?

Aan de hand van een vragenlijst die wij bij uw eerste bezoek invullen bepalen wij uw huidtype. U kan die terugvinden op uw ondertekende klantenfiche. Huidtype 1 bruint nooit, wordt altijd rood: voor hen geen zon of zonnebank. Huidtype 2 bruint soms, wordt altijd rood. Huidtype 3 bruint altijd, wordt soms rood. Huidtype 4 bruint altijd, wordt nooit rood. Huidtype 5 huid is matig gepigmenteerd. Huidtype 6 huid is sterk gepigmenteerd.

bottom of page